Page 128 - Zmist-n5-2015
P. 128

Ô³çèêî-õ³ì³÷íà ìåõàí³êà ìàòåð³àë³â. – 2015. – ¹ 5. – Physicochemical Mechanics of Materials






                  УДК 550.4: 541.183
                  ВПЛИВ БАРБОТАЖУ “ПАСИВНИХ” ГАЗІВ НА ВЛАСТИВОСТІ ВОДИ
                                               І ВОДНИХ РОЗЧИНІВ ХЛОРИДУ НАТРІЮ

                                                    С. В. КУШНІР, М. В. КОСТЬ, О. Р. СЕНІВ
                              Інститут геології і геохімії горючих копалин НАН України, Львів
                    Експериментально  виявлено,  що  під  час  барботажу  “пасивних”  газів  через  водні
                    розчини NaCl вимиваються не тільки розчинні CO 2  і O 2 , але й безперервно генерує
                    нова поверхня поділу газ–розчин, інтерфейс якої має чітко виражений кислотний ха-
                    рактер. Тому під час розриву бульбашок газу на поверхні утворюються кислі аерозо-
                    лі і виникає особливий барботажний хімічний ефект (БХЕ), коли рН самого розчину
                    незалежно зростає (лужний БХЕ), або зменшується (кислотний БХЕ). Вид БХЕ ви-
                    значають тип аерозолю (тонко- або грубодисперсний) і швидкість винесення його зі
                    системи. В дистильованій воді БХЕ не спостерігають. Причиною кислотності інтер-
                    фейсу в бульбашках газу можуть бути структурні зміни в самій воді.
                    Ключові слова: вода, розчини солей, барботаж газів, інтерфейс поверхні, хімічні
                    ефекти.

                      Проходження бульбашок “пасивних” газів через водні розчини (барботаж) –
                  поширене у природі і технологічних процесах явище. Проте його характер вивче-
                  ний ще недостатньо. Встановлено, що бульбашки газів у розчинах завжди заря-
                  джені негативно, але утворені ними аерозолі несуть позитивний заряд, який зрос-
                  тає зі збільшенням кількості бульбашок [1–4]. А під час формування морських
                  аерозолів відбувається незрозуміла диференціація іонів, внаслідок якої аерозоль
                                      +   2+   –    3–
                  збагачується іонами K , Sr , Br , PO 4  [5, 6].
                      Однак дослідники аерозолів не звертали уваги на переміни в самих розчи-
                  нах, апріорі вважаючи, що вони незначні і проявляються в інтенсифікації випаро-
                  вування води та зміні складу розчинених газів. Але очевидно, що барботаж не
                  тільки пришвидшує перемішування розчинів, але й формує величезні площі но-
                  вої поверхні поділу газ–вода (interface), де вода має відмінні від об’ємної фази
                  структуру та хімічний склад. Це пов’язано із впливом подвійного електричного
                  шару (ПЕШ), який завжди виникає на цій межі [7]. Під час барботажу частина
                  цього  інтерфейсу  із  бульбашок  переходить  в  аерозоль,  а  решта  ніби  “розчиня-
                  ється” в об’ємному розчині і може поступово змінювати його фізико-хімічні влас-
                  тивості.  Враховуючи  залежність  властивостей  води  від  її  структури  [8],  можна
                  припустити, що найвідчутніше змінюватимуться рН і Eh початково нейтральних
                  (рН ~ 7) розчинів.
                      Нижче досліджено вплив барботажу азоту, аргону і очищеного від СО 2 по-
                  вітря на рН–Eh-характеристики дистильованої води і водних розчинів NaCl.
                      Матеріали та методика. Вивчали дистильовану воду та водні розчини NaCl
                  з концентраціями 0,1–0,3–0,5 М. Для барботажу використовували азот, аргон або
                  очищене повітря без CO 2. Вимірювали рН–Eh-характеристики розчинів йономі-
                  ром  И-160  М  зі  стандартними  електродами  (скляний,  каломельний  і  кульковий
                                                              3
                  платиновий). Швидкість подачі газів (20…140 cm /min) регулювали реометром від


                      Контактна особа: М. В. КОСТЬ, e-mail: M_Kost_2007@ukr.net

                                                                                         127
   123   124   125   126   127   128   129   130   131   132   133