Page 132 - Zmist-n5-2015
P. 132

застосовували  різні  швидкості  пропускання  азоту.  Досліджували  дистильовану
                  воду і 0,5 М NaCl (рис. 4).
                      Окремі проби води (криві 1–3)
                  за близьких значень рН дуже відріз-
                  няються за показником Eh. Це вик-
                  ликано суттєвими коливаннями тем-
                  ператури, які не вплинули на харак-
                  тер змін рН і Eh в усіх експеримен-
                  тах  з  водою.  Упродовж  перших
                  10 min рН зростає, а далі залишаєть-
                  ся майже незмінним на рівні 6,5…6,6
                  до  кінця  досліду.  Подібно  зменшу-
                  ється  і  Eh,  тільки  тут  стабілізація
                  залежить від початкового його зна-
                  чення.  Отже,  в  дистильованій  воді
                  під  час  барботажу  вимиваються
                  тільки О 2 і СО 2; другий етап барбо-
                  тажу  тут  відсутній.  У  0,5  М  NaCl
                  (криві 4) є і перший, і другий етапи,
                  причому рН тут не припиняє зроста-
                  ти навіть у лужному середовищі.
                                                         Рис. 4. Вплив швидкості подачі азоту
                      Щоб перевірити вплив механіч-       3
                                                       (cm /min) через капілярну трубку діаметром
                  ного  перемішування  на  рН–Eh-ха-
                                                             0,9 mm на дистильовану воду
                  рактеристики  розчину,  досліджува-  (1 – 20; 2 – 40; 3 – 75) та 0,5 М NaCl (4 – 75).
                  ли  0,1  М  NaCl  із  використанням      Криві 5 – результати механічного
                  магнетної мішалки (криві 5). Вияви-    перемішування 0,1 М NaCl магнетною
                  ли, що результати звичайного меха-      мішалкою (~200 revolutions per min).
                  нічного і пневматичного (газом) пе-
                                                       Fig. 4. Influence of the rate of nitrogen supply
                  ремішування  зовсім  різні.  Механіч-
                                                          through capillary tube with a diameter
                  не повільно розігріває розчин, через
                                                       of 0.9 mm into distilled water (1 – 20; 2 – 40;
                  що зменшується розчинність кисню.                 3
                                                            3 – 75 cm /min) and 0.5 M NaCl
                                                                   3
                      ВИСНОВКИ                             (4 – 75 cm /min). Curves 5 – results
                      Основним  результатом  барбо-      of mechanical mixing of 0.1 М NaCl by
                  тажу  “пасивних”  газів  через  водні   a magnetic mixer (~200 revolutions per min).
                  розчини NaCl є значні зміни показ-
                  ника рН, який слабо залежить від Eh і може як зростати, так і знижуватися. При-
                  чиною цих коливань є інтенсивне продукування в бульбашках нової приповерх-
                  невої кислотної фази, з якої формується позитивно заряджений кислий аерозоль.
                  Якщо він видаляється зі системи інтенсивним потоком газу, то залишковий роз-
                  чин поступово підлужнюється. Якщо ж основна маса аерозолю повертається на-
                  зад у розчин (осадження, конденсація), то розчин підкислюється. Конкретні при-
                  чини змін рН не встановлені, але можна говорити про існування барботажного
                  хімічного  ефекту  (БХЕ),  який може  реалізовуватися  у  двох  видах  –  лужному  і
                  кислотному. Перший виникає під час сильного, а другий – слабкого винесення
                  кислотного аерозолю із барботажної системи. На результати суттєво впливає ха-
                  рактер барботажу: у пінному режимі і під час пневматичного диспергування роз-
                  чинів через відсутність тонкодисперсного аерозолю зникає лужний вид БХЕ. Ви-
                  никнення БХЕ тісно пов’язане з будовою і властивостями міжфазної приповерх-
                  невої  зони  (інтерфейс)  системи  газ–розчин.  Тому  в  дистильованій  воді  БХЕ
                  неможливий, а слабкі його прояви в деяких випадках зумовлені домішками йоно-
                  генних речовин, які потрапляють у воду під час експерименту і створюють до-
                  статньо потужний ПЕШ.

                                                                                         131
   127   128   129   130   131   132   133   134   135   136   137