Page 112 - 07
P. 112
Збільшення часу випроб від 3 до 9 h призводить до закономірного зростання
швидкості корозії сталі (рис. 2). Під впливом екстрактів K m знижується в серед-
ньому в 2,3–8,5 рази, причому за більшого часу експозиції інгібувальний захист
ефективніший (рис. 3). За експозиції 3 h ефективність екстракту чаю дещо вища,
однак зі зростанням часу витримки відмінності між здатністю обох екстрактів
гальмувати за однакової концентрації корозію нівелюються.
Рис. 1. Залежність швидкості корозії K m
сталі 20 в 5%-му р-ні HCl
від концентрації C екстрактів дуба (1)
та чаю (2).
Fig. 1. Dependence of steel 20 corrosion
rate K m in 5% HCl solution on oak (1) and
tea (2) extract concentration C.
Рис. 2. Fig. 2. Рис. 3. Fig. 3.
Рис. 2. Залежність швидкості корозії K m сталі 20 в 5%-ій HCl (1) та в присутності
3
0,8 g/dm екстрактів чаю (2) та дуба (3) від часу випробувань.
Fig. 2. Dependence of steel 20 corrosion rate K m in 5% HCl solution (1) and in the presence
3
of 0.8 g/dm of tea (2) and oak (3) extracts on exposition time.
Рис. 3. Залежність ефективності інгібіторного захисту Z сталі 20 в 5%-ій HCl
від часу експозиції: 1 – екстракт чаю; 2 – дуба.
Fig. 3. Dependence of inhibition efficiency Z of steel 20 in 5% HCl on exposition time:
1 – tea extract; 2 – oak extract.
Під впливом екстрактів стаціонарний потенціал E st сталі зміщується в бік
від’ємніших значень, причому збільшення концентрації екстракту з 0,2 до
3
0,8 g/dm майже не змінює кінцевих значень E st (рис. 4, див. таблицю).
Рис. 4. Поляризаційні криві сталі 20
в 5%-ій HCl (1, 1¢), екстрактах дубa (2, 2¢)
та чаю (3, 3¢).
Fig. 4. Polarization curves of steel 20
in 5% HCl solution (1, 1¢),
oak (2, 2¢), tea extracts (3, 3¢).
118