Page 112 - 07
P. 112

Збільшення часу випроб від 3 до 9 h призводить до закономірного зростання
                  швидкості корозії сталі (рис. 2). Під впливом екстрактів K m знижується в серед-
                  ньому в 2,3–8,5 рази, причому за більшого часу експозиції інгібувальний захист
                  ефективніший (рис. 3). За експозиції 3 h ефективність екстракту чаю дещо вища,
                  однак  зі  зростанням  часу  витримки  відмінності  між  здатністю  обох  екстрактів
                  гальмувати за однакової концентрації корозію нівелюються.



                                                          Рис. 1. Залежність швидкості корозії K m
                                                               сталі 20 в 5%-му р-ні HCl
                                                          від концентрації C екстрактів дуба (1)
                                                                     та чаю (2).
                                                          Fig. 1. Dependence of steel 20 corrosion
                                                          rate K m  in 5% HCl solution on oak (1) and
                                                              tea (2) extract concentration C.
















                                              Рис. 2. Fig. 2.                                                         Рис. 3. Fig. 3.
                      Рис. 2. Залежність швидкості корозії K m  сталі 20 в 5%-ій HCl (1) та в присутності
                                     3
                              0,8 g/dm  екстрактів чаю (2) та дуба (3) від часу випробувань.
                    Fig. 2. Dependence of steel 20 corrosion rate K m  in 5% HCl solution (1) and in the presence
                                        3
                               of 0.8 g/dm  of tea (2) and oak (3) extracts on exposition time.
                        Рис. 3. Залежність ефективності інгібіторного захисту Z сталі 20 в 5%-ій HCl
                                    від часу експозиції: 1 – екстракт чаю; 2 – дуба.
                      Fig. 3. Dependence of inhibition efficiency Z of steel 20 in 5% HCl on exposition time:
                                           1 – tea extract; 2 – oak extract.

                      Під  впливом  екстрактів  стаціонарний  потенціал  E st  сталі  зміщується  в  бік
                  від’ємніших  значень,  причому  збільшення  концентрації  екстракту  з  0,2  до
                         3
                  0,8 g/dm  майже не змінює кінцевих значень E st (рис. 4, див. таблицю).



                                                           Рис. 4. Поляризаційні криві сталі 20
                                                        в 5%-ій HCl (1, 1¢), екстрактах дубa (2, 2¢)
                                                                    та чаю (3, 3¢).
                                                           Fig. 4. Polarization curves of steel 20
                                                               in 5% HCl solution (1, 1¢),
                                                              oak (2, 2¢), tea extracts (3, 3¢).


                  118
   107   108   109   110   111   112   113   114   115   116   117