Page 113 - 07
P. 113

Струми корозії сталі 20 в інгібованих середовищах зменшуються в 2,5–3,9
                  рази,  константи  Тафеля  зростають,  збільшується  в  1,5–2  рази  поляризаційний
                  опір. Отримані результати вказують на те, що обидва екстракти в кислому сере-
                  довищі гальмують і катодну, і анодну реакції, причому ефективність екстракту
                  чаю є вища, ніж екстракту дуба. Це узгоджується з результатами гравіметричних
                  досліджень, одержаних за невеликого часу експозиції.
                      Електрохімічні  показники  швидкості  корозії  відображають  первинні  стадії
                  взаємодії інгібованого середовища з поверхнею сталі. Очевидно, що причиною
                  різної початкової ефективності однотипних досліджуваних інгібіторів є певні від-
                  мінності в їхньому хімічному складі [7]. Триваліший контакт призводить, ймо-
                  вірно, до формування стабільного адсорбційного шару, що в кінцевому результа-
                                                                               3
                  ті і вирівнює ефективність обох екстрактів за концентрації 0,8 g/dm .
                               Електрохімічні характеристики сталі 20 у 5%-ій HCl
                                           за присутності інгібіторів
                                                             Константи
                                  C,   –E corr,  ∆Ψ 1,   i corr,   Тафеля,   R р,   E act,
                   Середовище        3                    2                  2
                                 g/dm    mV   mV    mA/cm       mV       W×cm   kJ/(mol×grad)
                                                              b c   b a
                                                        –2
                     5% HCl       –     463    –     2×10     48    69   65,1      55,6
                                                        –3
                   Екстракт дуба   0,8   459   12    8×10     70    93   91,9      74,0
                                                        –3
                   Екстракт чаю   0,8   455    54    6×10    110    96   117,9     85,5

                      На користь такого механізму свідчать зміни в подвійному електричному ша-
                  рі: розраховані значення адсорбційного Ψ 1-потенціалу (див. таблицю) вказують
                  на можливість хемосорбції складників екстрактів. Крім енергетичного Ψ 1-ефекту,
                  гальмування корозії додатково може бути результатом зміни константи швидко-
                  сті процесу внаслідок зміни енергії активації E act. Саме тому важливим показни-
                  ком ефективності впливу інгібіторів на електрохімічну корозію в широкому діа-
                  пазоні температур є енергія активації E act. В присутності екстрактів концентрації
                          3
                  0,8  g/dm   енергія  активації  зростає,  що  пов’язано  із  виникненням  додаткового
                  потенціального бар’єра, який створюється адсорбованими частинками на шляху
                  переносу заряду [6].
                      Чутливість швидкості корозії сталі 20 до температурного впливу в дослідже-
                  ному діапазоні (20…40°C) в інгібованих розчинах 5%-ої HCl невисока (рис. 5) на
                  відміну від фонового електроліту, що може вказувати на стабільність захисних
                  властивостей утвореного адсорбційного шару.




                     Рис. 5. Залежність швидкості корозії
                   сталі 20 від температури в 5%-ій HCl (1),
                        екстрактах дуба (2) та чаю (3).
                     Fig. 5. Dependence of the corrosion rate
                      of steel 20 on temperature in 5% HCl
                     solution (1), oak (2) and tea extracts (3).






                                                                                         119
   108   109   110   111   112   113   114   115   116   117   118