Page 54 - 07
P. 54
Швидкість перемішування суміші також впливає на розмір кристалів осаду, і
за її зростання від 40 до 500 rpm кристали збільшуються від 0,005 до 1…2 mm
(табл. 1).
Таблиця 1. Вплив швидкості перемішування розчинів на розмір частинок
солей металів
Швидкість перемішування Розмір частинок, mm
розчинів, rpm цитрат заліза цитрат Fe–Co–Ni
20 0,03…0,05 0,02…0,04
40 0,03…0,05 0,03…0,05
60 0,06…0,1 0,2…0,4
100 0,25…0,45 0,6…0,8
300 0,8…1,0 1,0…1,3
400 2,0…2,2 2,2…2,5
Очевидно, що зі збільшенням швидкості перемішування значною мірою роз-
чиняються дрібні кристали або переміщаються до поверхні більших з подальшим
утворенням агломератів. Швидкість перемішування розчинів обрали експеримен-
тально, виходячи з необхідного розміру кристалів.
Під час кристалізації швидке введення розчинів компонентів реакції сприяє
утворенню більших частинок. Так, зі збільшенням швидкості введення кислот від
10 до 100 ml/s кристали зростають від 0,05 до 2,0 mm (табл. 2). 10…20 ml/s – оп-
тимальна швидкість введення свіжого розчину в систему.
Таблиця 2. Вплив швидкості введення лимонної кислоти
на розмір частинок солей металів
Швидкість введення кислоти, Розмір частинок, mm
ml/s цитрат заліза цитрат Fe–Co–Ni
10 0,03…0,05 0,03…0,06
20 0,05…0,07 0,04…0,07
40 0,3…0,5 0,5…0,7
80 0,8…1,0 1,0…1,5
100 1,0…1,5 1,5…2,0
Оскільки дисперсність осаду визначають співвідношенням між швидкістю
утворення зародків і швидкістю їх росту, то можливо припустити, що в обраних
умовах осадження підвищення швидкості введення свіжого розчину більшою мі-
рою сприяє росту кристалів солей і в меншій – зародкоутворенню.
Солі металів утворюються в кислому середовищі, тому зниження pН розчи-
ну сприяє формуванню більших кристалів солей. Зміна pН до 4…5 призводить до
збільшення розміру кристалів до 1,3…3,0 mm.
Підвищення температури від 5 до 30°С призводить до збільшення середньо-
го розміру кристалів від 0,5 до 1,0 mm. Температура 5…10°С забезпечує утворен-
ня кристалів розміром від 0,01 до 0,05 mm.
Встановлено, що під час формування частинок солей металів із заданими
властивостями необхідно вводити в реакційне середовище комплексоутворювачі,
зокрема спирти. Спирти утворюють комплексні сполуки, константа стійкості яких
60