Page 70 - Zmist-n5-2015
P. 70

Методичні  особливості  експериментальних  досліджень.  Експерименти
                  виконані на сталі Ст3сп демонтованого після 40 років експлуатації вертикально-
                                                          3
                  го резервуара РВС-1000 (місткістю 1000 m ) для зберігання сирої нафти за тем-
                  ператури  до  60°С.  Крім  того,  використано  метал  і  після  32  років  експлуатації,
                  вирізаний з цього резервуара під час його капітального ремонту, та метал у стані
                  постачання.
                      Зразки вирізали з різних ділянок резервуара якнайближче до його внутріш-
                  ньої поверхні подібно як під час досліджень резервуара для зберігання товарної
                  нафти [5, 7], а саме: верхнього поясу, який постійно контактував упродовж екс-
                  плуатації з повітрям і водним конденсатом (ділянка 1); середнього, який постійно
                  контактував з нафтою (ділянка 2); нижнього (ділянка 3); дна (ділянка 4). Ділянки
                  3 та 4 постійно контактували упродовж експлуатації з підтоварною водою.
                      Швидкість корозії (ваговий K та глибинний показники P) визначали граві-
                  метричним методом [11] за експозиції 168 h. Оцінювали також швидкість корозії
                  металу, попередньо пластично деформованого розтягом до напруження s = 420 MPa.
                  Корозивним середовищем слугували підтоварні води нафт, які постачали з наф-
                  тогазовидобувних управлінь міст Надвірної та Рожнятова на ПАТ “Нафтохімік
                  Прикарпаття” та відрізнялися за своїм складом (табл. 1).


                                        Таблиця 1. Характеристики нафт
                                                                         Нафта
                                Характеристики
                                                              надвірнянська   рожнятівська
                   Густина при 20°С, kg/m 3                       887,4          838,0
                   Вміст води, vol.%                               2,0            5,2
                   Вміст хлористих солей, mg/dm 3                 165,0          478,2
                   Вміст сірки, mass.%                            0,50            0,46
                   Вміст механічних домішок, mass.%               0,05            0,04
                                                 2
                   В’язкість кінематична при 50°С, mm /s           4,5            3,4
                   Температура застигання, °С                      –5             <–22
                                               Фракційний склад:
                   початок кипіння, °С                             83              73

                   до 100°С википає, vol.%                         4               8
                   до 120°С википає, vol.%                         8               14
                   до 180°С википає, vol.%                         20              25
                   до 240°С википає, vol.%                         36              38
                   до 360°С википає, vol.%                         60              62
                   Залишок, vol.%                                  38              36
                   Втрати, vol.%                                   2               2

                      Визначали  характеристики  міцності  і  пластичності,  ударну  в’язкість  KCV,
                  короткочасну  тріщиностійкість  δ c,  швидкість  росту  втомної  тріщини  da/dN  та
                  корозійно-циклічну тріщиностійкість сталі. Відсоток в’язкої складової B у зламі
                  визначали згідно з методикою [12], а характеристики тріщиностійкості – з ураху-
                  ванням  методичних  рекомендацій  [13,  14]  на  балкових  зразках  розміром
                  4´18´140 mm з боковою тріщиною, які для визначення δ c навантажували зосере-

                                                                                          69
   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75