Page 35 - Zmist-n5-2015
P. 35

Склад  активних  компонентів  інгібіторів  досліджували  методами  ядерної
                                                                                      1
                  магнетно-резонансної (ЯМР) та хромато-мас-спектрометрії. Спектри ЯМР  Н ви-
                  сокої роздільної здатності реєстрували на спектрометрі “Brucker-500” з робочою
                  частотою  100  MHz.  Спиртові  витяжки  зі  зерен  відфільтровували,  упарювали  у
                  вакуумі, а сухий залишок піддавали спектральному аналізу. Спектральні дослі-
                  дження здійснювали на рідинному хроматографі “Agilent 1100 Series”, який об-
                  ладнано діодно-матричним, мас-селективним “Agilent LC\MSD SL 1956B” та ла-
                  зерним ELSD 2000ES детекторами.
                      Щоб з’ясувати, до якого класу за ступенем дисперсності належать розробле-
                  ні інгібітори, застосовували метод Тиндаля. Як джерело випромінювання викори-
                  стовували  портативний  генератор  когерентних  і  монохроматичних  електромаг-
                  нетних хвиль видимого діапазону у вигляді вузьконаправленого променя від чер-
                  воного лазерного діода (діапазон 635...670 nm, потужність джерела 0,1...50 mW).
                      Швидкість корозії визначали гравіметричним (сталь Ст.3, експозиція у воді
                  192 h, у 1н HCl – 24 h) та електрохімічним (сталь 20, потенціостат П-5827) мето-
                  дами [9] за температури 291…293 K. За результатами випробувань розраховува-
                  ли ступінь захисту сталей (Z, %) та коефіцієнти гальмування корозії (g).
                      Адсорбційні властивості інгібіторів вивчали за концентраційними залежно-
                  стями (Z = f(С)), за кривими зниження струму (І–f(t)-криві), які обробляли в коор-
                  динатах  рівнянь  Л.  І.  Антропова  і  С.  М. Решетнікова,  та  на  основі  результатів
                  вимірювання крайового кута змочування (метод проектування краплі на екран) і
                  поверхневого натягу (сталагмометричний метод). Критичну концентрацію міце-
                  лоутворення (ККМ) визначали за зміною показника заломлення, який вимірюва-
                  ли за допомогою рефрактометра ИРФ-454Б.
                      Комп’ютерні розрахунки електронних та термохімічних параметрів молекул
                  інгібіторів здійснювали напівемпіричними методами РМ3 та MNDO/d.
                      Статистичну обробку експериментальних результатів, одержаних гравімет-
                  ричним методом з повторюваністю n = 5, виконували для рівня значущості 0,05
                  з використанням програми Exсel.
                      Результати та їх обговорення. Для вилучення активних діючих речовин зі
                  складу рослинної сировини застосовували метод хімічної екстракції – процес, що
                  включає в себе розчинення, десорбцію та дифузію компонентів сировини. Як ві-
                  домо [10–14], у воді добре розчинні алкалоїди, глікозиди, сапоніни, фурокумари-
                  ни, вітаміни (С, К, Р, РР), антраглікозиди, ефірні олії, органічні кислоти, вуглево-
                  ди, слиз, водорозчинні білки, солі, таніни. Таким чином, до складу водної витяж-
                  ки із зерен гірчиці можуть входити тіоглікозиди (синальбін та синігрин), алілгір-
                  чична  ефірна  олія,  глюкоза,  білок  альбумін  (амінокислоти –  глутамін,  лізин,
                  метіонін, фенілаланін, тирозин, триптофан, пролін, гістидин), слиз, фермент мі-
                  розин, сліди диметилсульфіду та калій гідрогенсульфату.
                      Враховуючи  те,  що  водні  розчини  мають  короткий  термін  зберігання,  як
                  екстрагент використовували також водно-спиртові (етиловий спирт) розчини для
                  виготовлення інгібіторів на основі зерен ріпаку (РС-ЧДТУ) та гірчиці (ГС-1). В
                  етиловому спирті здатні розчинятись алкалоїди, глікозиди, флавони, кумарини,
                  каратиноїди, пігменти, ксантони, але практично не розчиняються білки, смоли,
                  фосфоліпіди, слиз, воски, таніни, вуглеводи, пектини, сапоніни [10–14]. Визначе-
                                                              3
                                                                                  3
                  но густину розчинів інгібіторів: ГС-1 – 977 kg/m , РС-ЧДТУ – 953 kg/m .
                                     1
                      Методами  ЯМР  Н-  і  хромато-мас-спектрометрії  ідентифіковано  склад  ак-
                  тивних  компонентів  інгібіторів  ГС-1  та  РС-ЧДТУ.  З’ясовано,  що  до  їх  складу
                  входять  тіоглікозиди  та  продукти  їхнього  гідролізу,  а  саме:  для  інгібітора  на
                  основі  гірчиці  – синальбін  та  синігрин,  на  основі  ріпаку  –  синігрин  та  гоітрин
                  (табл. 1).


                  34
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40